Thema’s


Diversiteit en Inclusie

KOO – Levenskunst atelier

Het Haags Cultuuroverleg onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie, een gedragsode van, voor en door de Nederlandse culturele en creatieve sector. Het is belangrijk dat de Haagse cultuursector de brede diversiteit van de Haagse samenleving representeert. De code werkt op basis van zelfregulering. Dat betekent dat de verantwoordelijkheid voor naleving uiteindelijk bij de individuele Haagse instellingen ligt. Het Haags Cultuuroverleg moedigt de leden echter wel aan tot een hoog ambitieniveau en faciliteert het gesprek over diversiteit en inclusie.

Onder diversiteit wordt verstaan de verscheidenheid van de Haagse bevolking in culturele achtergrond, leeftijd, opleidingsniveau, seksuele geaardheid, gender, gezondheid, inkomen, werkervaring, enzovoort. Het gaat hierbij dus niet alleen om culturele achtergrond, maar bijvoorbeeld ook om aandacht voor mensen met een beperking en voor mensen met een kleine portemonnee. Diversiteit is terug te zien in de samenstelling van het personeel, het publiek, in het programma en bij de samenwerkingspartners (de vier P’s). Bij inclusie zijn niet alleen de bezoekers en makers uitgenodigd, maar voelen zij zich daadwerkelijk onderdeel van de cultuursector. Zij doen en bepalen mee.

Het Haags Cultuuroverleg faciliteert het gesprek over diversiteit en inclusie in de Haagse cultuursector en heeft hiervoor een vaste werkgroep ingesteld. Om de rol van facilitator goed in te vullen, maakt het Cultuuroverleg werk van een aantal zaken:

Het Haags Cultuuroverleg organiseert een terugkerend programma voor leden, waar de stand van zaken in de sector wordt besproken. Dit gebeurt aan de hand van alle jaarplannen en jaarverantwoordingen die door de individuele instellingen jaarlijks bij de gemeente Den Haag worden ingediend. Deze documenten worden voorgelegd aan externe deskundigen; kritische blikken worden daarbij niet geschuwd. Tijdens de jaarlijkse sessie gaan de leden aan de slag met zowel de eigen bevindingen als de kritische blik van buiten. Op deze manier ontstaat een community of practice, waarin kennis en ervaring doorlopend worden gedeeld.

Samen met de gemeente Den Haag maakt het Haags Cultuuroverleg bovendien werk van het harmoniseren van de registratie van doelen, aanpak en resultaten. Het gaat dan om het genereren van heldere, meetbare gegevens op het gebied van de vier P’s: programma, publiek, partners, personeel. Op deze manier kan de voortgang op het gebied van diversiteit en inclusie in het Haagse culturele veld goed worden gemonitord.

Lees hier de volledige Code Diversiteit en Inclusie.

 


Links

Bedrijfsvoering en Fair Practice

Het Nationale Theater – Koninklijke Schouwburg

Het Haags Cultuuroverleg onderschrijft de Fair Practice Code en de kernwaarden die daarin centraal staan: solidariteit, duurzaamheid, diversiteit, vertrouwen en transparantie. Het grootste kapitaal van culturele organisaties bestaat uit het creatieve en innovatieve vermogen van de kunstenaars en professionals die er werken. Het is belangrijk dat zij zich gewaardeerd weten, zowel op financieel als sociaal vlak. En dat zij onder goede omstandigheden hun werk kunnen doen.

De Fair Practice Code is door de culturele en creatieve sector zelf opgesteld, om zorg te dragen voor een eerlijke beroepspraktijk, waarin professionals fatsoenlijk worden betaald. De code nodigt uit om gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor een ‘Fair Chain’, waarin kunstenaars en creatieven, maar ook ‘mogelijkmakers’ van kunst en cultuur, een ‘Fair Share’ en ‘Fair Pay’ toekomt van de waarde van hun vakmanschap, zeggingskracht en uniciteit in de samenleving. Dat wil zeggen dat iedereen onder eerlijke omstandigheden werkt en tegen een redelijke vergoeding.

De code werkt op basis van zelfregulering. Dat betekent dat de verantwoordelijkheid voor naleving uiteindelijk bij de individuele Haagse instellingen ligt. Het Haags Cultuuroverleg moedigt haar leden echter wel aan werk te maken van goede werkomstandigheden en fair pay en faciliteert het gesprek hierover. Met het oog op een toekomstgerichte en innovatieve culturele sector is het uiteindelijke streven dat in het hele Haagse culturele werkveld betaald wordt conform duidelijke CAO’s en honorariumrichtlijnen.

Fair Practice gaat over meer dan geld alleen. Prettige werkomstandigheden, een transparante bedrijfsvoering, mogelijkheden tot ontwikkeling en groei, en een veilige werkomgeving zijn ook van cruciaal belang. Het Haags Cultuuroverleg organiseert daarom met enige regelmaat expert- en kennissessies over deze onderwerpen en deelt relevante kennis met haar leden, bijvoorbeeld als het gaat om cursussen of opleidingen of het melden van ongewenst gedrag.

Lees hier de volledige Fair Practice Code.


Links

Documenten

  • Investeren in een sterke Haagse cultuursector

De veranderende stad

Festival Classique – Sound Bites – Maya Fridman

Den Haag is een stad in ontwikkeling. De stad groeit in inwonersaantallen, het aantal beschikbare banen neemt toe en steeds meer bedrijven en organisaties vestigen zich op Haags grondgebied. Het aantal inwoners van de stad blijft zowel op korte als lange termijn groeien en stijgt naar verwachting tot bijna 596.000 inwoners in 2030. Er wordt momenteel dan ook volop geïnvesteerd in de ontwikkeling van de stad. Het gaat onder andere om het Central Innovation District (CID), de Binckhorst, de Scheveningse Haven en Den Haag Zuid-West.

De Gemeente Den Haag wil bij gebiedsontwikkelingen beter beoordelen welke sociale en culturele infrastructuur er nodig is om een gebied prettig leefbaar te houden. De rol van cultuur bij stedelijke ontwikkeling is daarmee ook formeel in beleid vastgelegd. Het Haags Cultuuroverleg zoekt de gemeente actief op om dit uitgangspunt concreet in te vullen.

Het Haags Cultuuroverleg levert graag een bijdrage aan het oplossen van stedelijke of maatschappelijke opgaven en kijkt – logischerwijs – vooral naar de rol die cultuur daarin kan spelen. Zo is het Haags Cultuuroverleg actief betrokken bij het vooronderzoek naar de Binckhorst, om te kijken op welke manier de cultuursector een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de Binckhorst als inspirerend, vernieuwend en innovatief gebied in de stad.

Cultuurmarketing

Den Haag is een grote Nederlandse cultuurstad: de stad heeft topopleidingen, fameuze musea, landelijke bekende theater- en dansgezelschappen, bloeiende cultuurankers, gerenommeerde muziekensembles en gezichtsbepalende festivals. Het Haags Cultuuroverleg deelt met de gemeente en alle inwoners van de stad het gezamenlijke belang om al het moois dat Den Haag te bieden heeft zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen.

Het Cultuuroverleg treedt daarom regelmatig in contact met partijen als het Haags Evenementenbureau en The Hague Marketing Bureau. Dit om agenda’s en activiteiten op elkaar af te stemmen en gezamenlijk te werken aan het sterke positionering van Den Haag, zowel gericht op de eigen inwoners als op het publiek daarbuiten.

Een belangrijke pijler van de activiteiten op het gebied van cultuurmarketing, is de organisatie van de jaarlijkse opening van het culturele seizoen in Den Haag. Het festival, voorheen bekend als UITfestival, kreeg in 2023 een nieuwe naam en opzet: Spotlight Festival Den Haag. Spotlight Festival Den Haag is een samenwerking tussen het Haags Cultuuroverleg, gemeente Den Haag, organisator Donkergroen creators en de deelnemende podia en professionele en vrijetijdscultuurmakers in Den Haag.


Links